GESCHIEDENIS

Geschiedenis van de quatre-mainsgroep Rotterdam

In 1975 werd door Gerard Groenendaal het initiatief tot het oprichten van quatre-mainsgroepen genomen. Het doel was om van amateur-pianisten – quatre-mainsspel of spel op twee piano’s – groepen te laten vormen, die van tijd tot tijd bij elkaar komen. Als eerste startte hij een groep in zijn woonplaats Amsterdam, daarna heeft hij in diverse steden quatre-mainsgroepen opgericht: 1- Amsterdam, 2- Utrecht , 3- Alkmaar, 4- Haarlem, 5- Rotterdam, 6- Den Haag, 7- Sneek, 8- Groningen, 9- Brabant, 10- Noordoostpolder, 11- Zeeland, 12- Groep Oost, Arnhem.

Op 31 oktober 1981 hield Gerard Groenendaal de oprichtingsbijeenkomst in Rotterdam bij mevrouw van Dugteren. Daar waren o.a. Adry van der Hoest, Corry de Jonge en Edith Eckhart aanwezig.

Bij de taakverdeling nam Adry direct het secretariaat voor haar rekening, Corry de Jonge werd penningmeester en Gerard  werd zelf het eerste jaar voorzitter. Begonnen werd met 15 leden. Na dat eerste jaar is Henk Eckhart gedurende een jaar voorzitter geworden, hoewel hij geen pianist is, maar op dat moment was niemand bereid het voorzitterschap op zich te nemen. Later nam Bernard van Donselaar het over.

In de jaren daarna werd het voorzitterschap door diverse leden uitgevoerd. De huidige voorzitter is Heleen Roozemond.

De eerste speelmiddagen vonden plaats in kerken, daar was Gerard een voorstander van. Eerst speelden we  in de Rehobothkerk aan de Noordsingel. Daarna in de Doopsgezinde kerk aan de Noordmolenwerf. Helaas beviel dat niet door de slechte instrumenten.

Ons spelniveau was nog niet hoog, maar iedereen had er plezier in. In februari 1983 kregen we toegang tot het door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde Sociaal Cultureel Centrum Het Trefcentrum aan de Westersingel. Tussendoor speelden we ook in de muziekschool aan de Oostzeedijk, waar twee piano’s beschikbaar waren. Het Trefcentrum was maar 3 jaar voor ons beschikbaar omdat de subsidiekraan werd dichtgedraaid.

Het werd weer een zoektocht:

“t Kapelletje                                 – er zaten toetsen vast.

Wijkcentrum De Larenkamp        – een niet te bespelen instrument

De Scheepsbrug                         –  alleen op zondag te gebruiken

Parkhotel                                      –  slechte Rippen piano

Restaurant Engels                        – ondanks slechte piano’s speelden we er twee jaar.

Ooit op een voorspeelmiddag in ’t Kapelletje was de sleutel zoek. Zo belandden we in de kroeg. Eén van de leden vond dat maar niets, wij haalden haar over en even later zat ze aan de bar en had het grootste plezier. Toen de sleutel boven water kwam was het nog een leuke middag.

We zijn op zoek gegaan naar een betere locatie en vonden dat in restaurant Zochers (thans Heerenhuys de Heuvel). We mochten gratis spelen, moesten alleen zelf voor de stembeurten zorgen. Dat gebeurde door pianohandel Octaaf.  Wij begonnen om half twee omdat we om vijf uur de zaal moesten verlaten want dan ging het restaurant open. Het grote voordeel van deze locatie was dat er tevens een café met terras aanwezig was, zodat je van te voren of na afloop iets kon gaan drinken en wat napraten. Daar werd goed gebruik van gemaakt en het verdiepte de band binnen de groep. We speelden daar van maart 1989 tot november 1996.

Later werd Zochers overgenomen, en kreeg het de naam Heerenhuys de Heuvel. Enige jaren speelden we daar nog, maar de huur was voor ons te hoog.  We kwamen in contact met de heer Zwaanswijk, toen bedrijfsleider van pianohandel Joh. de Heer aan het Oostplein. Wij mochten onze voorspeelmiddagen in zijn zaak te houden, maar alleen ’s avonds. Het toenmalige bestuur ging hiermee akkoord. Enkele keren speelden we daar heerlijk, maar om alleen op avonden te spelen werd binnen de groep niet als plezierig ervaren.

Dus zochten we weer verder.

Met de heer Zwaanswijk hadden we steeds goede contacten. Op 3 november 1984 organiseerde onze Rotterdamse groep daar met zijn samenwerking de eerste Nationale quatre-mainsdag (tegenwoordig Landelijke quatre-mainsdag)

Uiteindelijk kwamen we op 27 september 1997 bij onze huidige locatie het Termaathuis terecht. Daar betaalden we een vriendenprijs voor de huur, inclusief een gestemde piano. Zo konden we onze nog altijd lage contributie behouden. In de pauze wordt er koffie/thee geschonken. Destijds werd het door het Termaathuis in de hal verzorgd, nu gebeurt dat door ons in de zaal. Één keer per jaar spelen we in een locatie waar twee vleugels staan. Ook worden er huisconcerten georganiseerd voor leden met podiumvrees en nieuwe leden. Maar eigenlijk is tegenwoordig iedereen welkom. Want het is dan heel gezellig!

De landelijke quatre-mainsdagen zijn belangrijk voor de onderlinge contacten.

3 november  1984      Rotterdam

9 april 1988                Rotterdam

9 mei 1992                 Utrecht

1 april 1995                Rosmalen, groep Brabant

5 maart 1997              Utrecht

8 april 2000                Amsterdam

23 oktober 2004         Den Haag

12 november 2006     Haarlem

25 april  2009             Etten Leur,  verzorgd door Zeeland en Brabant

Onze Rotterdamse lustrumdata vielen op:

13 december 1986         -Conservatorium aan de Pieter de Hoogweg

7 december 1991          -Bibliotheektheater Rotterdam

23 november 1996        -Heerenhuis de Heuvel, voorheen Zochers

1 december 2001          -Open Hofkerk te Ommoord

18 november 2006        -Cultureel-centrum Orion te Rotterdam

8 oktober 2011              -Steeckershil te Bleskensgraaf

11 mei 2016                   -Westvest in Schiedam

Er werden ook openbare lessen gegeven:

1 december 1986       -Cees van Swieten, leraar-pianist

10  maart 1990        -Ton Kosse, leraar Zwijndrecht

2 februari 1991        -Cees van Swieten

9 oktober 1993        -René Smeding

24 februari 1996      -Paul Poot, lid van onze groep

12 oktober 1996,     -Paul Poot

1 november 1997    -Paul Poot

7 februari 1998        -Paul Poot, bij Peter de Wilde aan huis

Op 5 september 1987 werd de Rotterdamse Bibliotheek geopend en heeft de quatre-mainsgroep Rotterdam voor een muzikale bijdrage geleverd.

Ook worden er themamiddagen georganiseerd:

Mozartprogramma (200ste sterfdag van Mozart)

Schubert/Brahms

Salonmuziek

Russische muziek

Franse muziek

Dansmuziek

Slavische klanken

Kerstmijmeringen

Dieren in de muziek

Reacties zijn gesloten.