GESCHIEDENIS

Geschiedenis van de quatre-mainsgroep Rotterdam

In 1975 nam Gerard Groenendaal uit Amsterdam het initiatief om quatre-mainsgroepen door het gehele land op te richten. Het doel was om van amateur-pianisten – quatre-mainsspel of spel op twee piano’s – groepen te laten vormen, die van tijd tot tijd bij elkaar komen. Als eerste startte hij een groep in zijn woonplaats Amsterdam, daarna heeft hij achtereenvolgens quatre-mainsgroepen opgericht: 1- Amsterdam, 2- Utrecht , 3- Alkmaar, 4- Haarlem, 5- Rotterdam, 6- Den Haag, 7- Sneek, 8- Groningen, 9- Brabant, 10- Noordoostpolder, 11- Zeeland, 12- Groep Oost, Arnhem.

Op 31 oktober 1981 vond de oprichtingsbijeenkomst van de quatre-mains groep Rotterdam plaats bij mevrouw van Dugteren. Daar waren o.a. Adry van der Hoest, Corry de Jonge en Edith Eckhart aanwezig.  Bij de taakverdeling nam Adry direct het secretariaat voor haar rekening, Corry de Jonge werd penningmeester en Gerard Groenendaal werd zelf het eerste jaar voorzitter. We waren met 15 leden. In het tweede jaar is Henk Eckhart gedurende één jaar voorzitter geweest, hoewel zelf geen pianist, echter niemand was bereid het voorzitterschap op zich te nemen. Later nam Bernard van Donselaar het over.

In de jaren daarna werd het voorzitterschap door diverse leden uitgevoerd. De huidige voorzitter is Heleen Roozemond.

De eerste speelmiddagen vonden vooral plaats in kerken, daar was Gerard Groenendaal voorstander van. Eerst speelden we  in de Rehobothkerk aan de Noordsingel, daarna in de Doopsgezinde kerk aan de Noordmolenwerf.  In februari 1983 kregen we toegang tot het door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde Sociaal Cultureel Centrum ‘Het Trefcentrum’ aan de Westersingel. Tussendoor speelden we ook in de muziekschool aan de Oostzeedijk, waar twee piano’s beschikbaar waren. Het Trefcentrum was maar 3 jaar voor ons beschikbaar omdat de gemeentelijke subsidie stopte.

Het werd weer een zoektocht:

“t Kapelletje                                 – er zaten toetsen vast.

Wijkcentrum De Larenkamp        – een niet te bespelen instrument

De Scheepsbrug                           – alleen op zondag te gebruiken

Parkhotel                                      – slechte Rippen piano

Restaurant Engels                         – ondanks slechte piano’s speelden we er twee jaar.

Ooit op een voorspeelmiddag in ’t Kapelletje was de sleutel zoek. Zo belandden we in de kroeg. Eén van de leden vond dat maar niets, wij haalden haar over en even later zat ze aan de bar en had het grootste plezier. Toen de sleutel boven water kwam werd het alsnog een leuke middag.

We zijn op zoek gegaan naar een betere locatie, dat werd restaurant Zochers (thans Heerenhuys de Heuvel). De voorspeelmiddagen vingen om half twee aan omdat om vijf uur  het restaurant opende. Het grote voordeel van deze locatie was een café met terras, zodat je van te voren of na afloop met elkaar iets kon drinken en napraten. Daar werd goed gebruik van gemaakt en het verdiepte de band binnen de groep. We speelden daar van maart 1989 tot november 1996. Later werd Zochers overgenomen, en kreeg het de naam “Heerenhuys de Heuvel”. Enige jaren speelden we daar nog, maar helaas werd na de overname de huur voor ons te hoog.

We kwamen in contact met de heer Zwaanswijk, bedrijfsleider van pianohandel Joh. de Heer aan het Oostplein. Wij mochten onze voorspeelmiddagen in zijn zaak te houden, maar alleen ’s avonds. Het toenmalige bestuur ging hiermee akkoord. Het was een fijne locatie, maar om alleen op avonden te spelen werd binnen de groep toch niet als plezierig ervaren.

Verder gezocht: uiteindelijk kwamen we op 27 september 1997 bij het Termaathuis in Kralingen terecht. De quatremains concerten worden aldaar ook graag door de bewoners bezocht.

Sinds 2021 spelen we met regelmaat in museum Oud Overschie in Rotterdam- Overschie.

==============

Op 3 november 1984 organiseerde QMRotterdam de eerste Nationale quatre-mainsdag (tegenwoordig Landelijke quatre-mainsdag)

De landelijke quatre-mainsdagen zijn belangrijk voor de onderlinge contacten.

3 november 1984      Rotterdam

9 april 1988                Rotterdam

9 mei 1992                 Utrecht

1 april 1995                Rosmalen, groep Brabant

5 maart 1997              Utrecht

8 april 2000                Amsterdam

23 oktober 2004         Den Haag

12 november 2006     Haarlem

25 april  2009             Etten Leur,  verzorgd door Zeeland en Brabant

==============

de lustrumdata van de Rotterdamse QMgroep werden gevierd op:

13 december 1986         – Conservatorium aan de Pieter de Hoogweg

7 december 1991           – Bibliotheektheater.

23 november 1996         – Heerenhuis de Heuvel, voorheen Zochers

1 december 2001           – Open Hofkerk te Ommoord

18 november 2006         – Cultureel-centrum Orion

8 oktober 2011               – Steeckershil te Bleskensgraaf

11 mei 2016                    – Westvest in Schiedam

2021  viel tijdens Corona, er werden dat jaar geen voorspeelmiddagen georganiseerd.

==============

Met regelmaat hebben we voorspeelmiddagen met een thema; we spelen dan muziek van één bepaalde componist of muziek met eenzelfde titel of onderwerp.

Mozartprogramma (200ste sterfdag van Mozart)

Schubert/Brahms

Salonmuziek

Russische muziek

Franse muziek

Dansmuziek

Slavische klanken

Kerstmijmeringen

muziek voor of opgedragen aan kinderen

Dieren in de muziek

Muziek en water

Reacties zijn gesloten.